Frågeverktyg

<< Click to Display Table of Contents >>

Menyreferens > Verktyg >

Frågeverktyg

 

Frågeverktyget kombinerar en rad funktioner och består av ett funktionsfönster och ett resultatfönster.

I funktionsfönstret bestämmer du vilken metod du vill använda för att ställa urvalsfrågor till databasen. Här kan du också skapa, spara och redigera egna frågor, ange logiska villkor och geografiska avgränsningar för ditt urval.

I resultatfönstret till höger i Frågeverktyget presenteras data som matchar villkoren i din sökning, det vill säga alla träffar du får på en fråga. Du kan bearbeta resultatet genom att sortera efter kolumninnehåll, exportera resultaten till ett kalkylprogram eller till textformat, och mycket annat. Läs mer i avsnittet Bearbeta frågeresultatet nedan.

Frågeverktygets innehåll

I dpMap är sökningarna uppdelade i tre olika flikar, Frågor, Sök och Rapporter. De fungerar alla i huvudsak likadant, och är grupperade för att du lättare ska kunna hitta en specifik sökfråga.

Frågor - Använd, skapa och spara anpassade frågor. Resultatet från en fråga kan presenteras i flera olika former, direkt i ett kartfönster, i en tabell, i form av en utskrift eller exporterad till Microsofts Excel-format.

Rapporter - Generera rapporter. Antingen med fria söksträngar eller skapande av avancerade GIS-rapporter genom att kombinera urval med rumsliga frågor i databasen.

Sök - Gör sökningar i databasen. Sök fram ett objekt och visa i kartan, eller uppdatera och presentera dess attributdata.

Flik

Beskrivning

Geografiska urval

Egna frågor

Frågor

Enklare typer av frågor på enstaka objekttyper eller subtyper. Frågor täcker in alla objekttyper i applikationen.

Ja

Ja

Rapporter

Avancerade frågor; urval från flera objekt- och subtyper.

Ja

Ja

(kräver systembehörighet)

Sök

Anpassade frågor med färdigställda villkor, dock inte rumsliga villkor för geografiska urval.

Ja


Öppna frågeverktyget

Välj Verktyg > Frågeverktyg. Frågeverktyget öppnas.

Inställningar

Ikon

Verktyg

Beskrivning

Aktiv vy

Låter dig fråga efter valfri objekttyp/subtyp inom den aktiva vyn

Definiera område från existerande objekt

Låter dig välja ett befintligt objekt i kartvyn som ett avgränsat sökområde. Exempel på ett sådant objekt är ett arbetsområde. Du kan sedan fråga efter valfri objekttyp/subtyp inom det utvalda objektets gränser.

Definiera område

Låter dig rita ett geografiskt sökområde i kartvyn. Du kan sedan fråga efter valfri objekttyp/subtyp inom detta definierade sökområde.

Antal rader

Antal rader

Anger hur många rader (träffar) som maximalt ska visas i resultatfönstret när en fråga returneras. Defaultvärdet är 150 rader. Du kan välja att visa 250, 500, 1000, 5000, 10000 eller alla rader. Inställningen ändras till defaultvärdet när du trycker på Rensa eller öppnar Frågeverktyget på nytt.

Rensa

Rensar sökkriterierna

Knappen Rensa används för att rensa alla sökkriterier och maximalt antal rader.

Sök

Sök efter resultat

Använd knappen Sök när du är nöjd med dina sökkriterier och vill få fram resultatet i resultatfönstret.

Exportera till kalkylprogram

Med den här funktionen kan du exportera innehållet i resultatfönstret till ett kalkylprogram.

Exportera till textfil

Med den här funktionen kan du exportera innehållet i resultatfönstret till en textfil.

Exportera till PDF

Med den här funktionen kan du exportera innehållet i resultatfönstret till PDF.

Lägg till koordinater i nytt koordinatsystem

Tillåter transformation av koordinatdata i resultatfönstret till en annat koordinatsystem.

Mer information

Det går även att öppna Frågeverktyget genom att trycka på i verktygsfältet eller genom att använda kortkommandot F11.

Sökfunktionen finns även i Sök-fliken i Sidofältet (F9).

Bearbeta frågeresultatet

När du har fått fram önskad data i resultatfönstret har du möjlighet att redigera, uppdatera och analysera resultaten. Du kan också visa utvalda objekt i kartvyn, skapa tematiska kartor och exportera urvalsresultaten som ett text- eller Excel-dokument.

Genom att högerklicka på valfri post i resultattabellen visas en meny med alternativ som är tillgängliga för objektet. Precis som när du arbetar med objekt i kartvyn kan du här välja att till exempel redigera objektets attributtabell, visa objektet i annan vy, och så vidare. Vilka alternativ som är tillgängliga skiljer sig mellan de olika applikationerna.

Högerklicka på en kolumnrubrik för att filtrera resultatet i kolumnen. En filtreringsikon i rubriken visar att kolumnen har filtrerats.

För ytterligare information om vad du kan göra med tabeller se avsnitt Tabeller.

 

 

 

Redigera en eller flera poster/rader

Redigera attribut på enskilda poster

1.Högerklicka på en rad i resultatfönstret och välj Visa/ändra attribut i högerklicksmenyn.

 

Redigera flera poster samtidigt

Verktyget kräver att användaren har administratörsrättigheter.

1.Sök på en fråga som innehåller det attribut som du vill redigera.

2.I resultatfönstret, välj de poster som du vill redigera, högerklicka i kolumnen för ditt attribut och välj Ändra värde för kolumn [kolumntitel] och valda rader.

3.Välj nytt värde och tryck OK för att ändra de valda raderna.

 

Exportera resultat

Att exportera resultaten innebär att du sparar data i resultatfönstret i ett format som kan läsas av ett annat program. I dpMap kan du välja att exportera till ett kalkylprogram, till en textfil eller som en PDF-fil.

 

Spara resultatet till ett kalkylprogram

1.Du kan välja att exportera en delmängd av resultatet i resultatfönstret: markera önskade rader med hjälp av Ctrl- och Shift-knapparna.

2.Tryck på Exportera till Kalkylprogram i verktygsfältet. Fönstret Spara öppnas.

3.I fältet Exportinställningar till höger, markera Exportera alla [x] rader för alla sökträffar eller Exportera [x] valda rader för att exportera endast markerade rader i resultatfönstret.

4.Välj målmapp och ange ett filnamn.

5.Tryck Spara. Resultatet öppnas i ett kalkylprogram.

 

Spara resultatet som en textfil

1.Tryck på Exportera till textfil...  i verktygsfältet. Fönstret Spara öppnas.

2.Välj fältseparator till höger i fönstret. Standardinställningen är semikolon (;). Välj även om du vill exportera alla rader eller endast de markerade raderna.

3.Ange filnamn, filformat och katalog där du vill spara filen.

4.Tryck Spara.

Innan du exporterar resultaten kan du väja att sortera om fältvärdena i stigande eller fallande ordning genom att klicka i fältrubriken.

Visa data i nya koordinater

Funktionen gör det möjligt att via resultatfönstret få ut en heltäckande förteckning av koordinater för olika objekt i två olika koordinatsystem. Du kan välja att transformera koordinatdata i resultatfönstret till något av de koordinatsystem som normalt är valbara i applikationen. Transformationen visas i två nya kolumner, X (Norr, Northing) och Y (Öst, Easting), som läggs till tabellen i resultatfönstret.

1.När du fått fram ett resultat som innehåller koordinatdata: Tryck på ikonen Lägg till koordinater i nytt koordinatsystem i verktygsfältet. Fönstret Koordinattransformation öppnas.

2.Ange de två tillämpbara kolumner som innehåller koordinatdata, Y (Öst) respektive X (Norr) .

3.Ange de koordinatsystem som ska ingå i transformationen; Från och Till,

4.Tryck OK. Två nya kolumner som innehåller de nya koordinaterna läggs till tabellen i resultatfönstret.

5.Om ytterligare koordinater behöver läggas till, upprepa då steget ovan så kommer två nya kolumner att läggas till för tabellen i resultatfönstret. Här går det då att hålla musmarkören över de nya kolumnerna för att se vilket koordinatsystem som är valt.

 

Tematisk presentation av en resultatkolumn

Du kan skapa en tematisk karta baserad på resultaten i resultatfönstret. Du kan också lägga in en teckenförklaring i kartan.

1.Högerklicka i ett valfritt fält (Obs! Klicka inte i fältrubriken).

2.Välj Tematisk karta för [fältval] i högerklicksmenyn. Ett fönster med teckenförklaring för den skapade tematiska kartan öppnas.

3.Välj den aktiva vyn för att se den tematiska presentationen. Objekten i den aktiva vyn visas enligt teckenförklaringen. De objekt som inte uppfyller villkoret visas i grå färg. Det går även att använda kryssrutorna för att visa/dölja vissa attributvärden. Komponenter med dolda attributvärden (urbockade) visas i grått.

4.Den tematiska kartan innehåller tillfällig grafik. Genom att stänga fönstret med teckenförklaringen eller rita om kartvyn (F5), raderas den tematiska kartan.

5.För att skapa en plottning av den tematiska kartan, välj Arkiv > Fri plottning. Tryck på Förhandsgranska. Fönstret Förhandsgranskning öppnas.

6.Du kan placera en teckenförklaring i den tematiska kartan genom att välja Infoga > Tematisk karta - Placera teckenförklaring. Fönstret Välj tematisk legend öppnas. Den listar dina sökningar i Frågeverktyget med den senaste sökningen överst.

7.Välj teckenförklaring du vill placera. Tryck OK. Placera teckenförklaringen genom att klicka en gång  i kartan, flytta muspekaren till önskad storlek på teckenförklaringen och klicka en gång till. Du kan flytta tekenförklaringen genom att vänsterklicka och dra.

8.Vill du placera ytterligare teckenförklaringar i kartan, upprepa steg 6 och 7. För att radera teckenförklaringar, välj teckenförklaringen i kartan, högerklicka och välj Radera eller Radera alla, eller välj Infoga > Tematisk karta >  Radera eller Radera alla.

9.För att skriva ut den tematiska kartan, välj Skriv ut.... Fönstret Skriv ut öppnas.

10. Tryck OK.